Kurczak w sosie kurkowym

Wszystko to, co lubimy, kurczak, kurki i kluchy ! Jednym słowem danie idealne na rodzinny niedzielny obiad.

10 pałek z kurczaka
300g kurek / mrożone /
800 ml wywaru lub rosołu
1 cebula
3-4 łyżki śmietany 18%
sól
pieprz
1 łyżka tymianku
sok z 1 cytryny
3 łyżki masła klarowanego
Mięso myjemy, solimy, skrapiamy sokiem z cytryny, na koniec posypujemy tymiankiem. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie, wyjmujemy z marynaty. Smażymy na złoty kolor, na rozgrzanym tłuszczu.
Przekładamy do garnka, zalewamy bulionem. Cebulę pokrojoną w piórka, szklimy na patelni po smażeniu, dodajemy do kurczaka, następnie dodajemy kurki, mniejsze w całości, większe rozdrabniamy. Całość dusimy na małym ogniu do miękkości mięsa. Pod koniec dodajemy śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem, jeszcze chwilę dusimy. Pysznie smakuje z makaronem. Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *