Dzisiaj kolejna ods艂ona – co mo偶na zrobi膰 z roso艂u 馃槈 Ano mo偶na wiele 馃榾 dzisiaj to b臋dzie krupnik 馃檪 Pyszny i aromatyczny.
2 litry roso艂u
1/4 szkl.kaszy mazurskiej drobnej
4 ziemniaki
warzywa z roso艂u
natka pietruszki
Ziemniaki obieramy i kroimy w grub膮 kostk臋, kasz臋 p艂uczemy. Oba sk艂adniki dodajemy do gor膮cego przecedzonego roso艂u i gotujemy do mi臋kko艣ci ziemniak贸w. Po dodaniu kaszy poczujemy charakterystyczny zapach dla krupniku. Na sam koniec warzywa z roso艂u tniemy na plasterki albo 艣cieramy na tarce o grubych oczkach. Mo偶emy te偶 doda膰 mi臋so z roso艂u. Posypujemy natk膮 pietruszki. Smacznego 馃檪 / zamiast kaszy maurskiej mo偶emy doda膰 wiejsk膮 drobn膮, grub膮 lub p臋czak w zale偶no艣ci od upodoba艅, to samo tyczy si臋 ilo艣ci kaszy jak膮 wsypujemy do roso艂u /