Krem z pieczonych pomidorów

Tak tak znowu pomidory. Zamknijmy je w słoikach póki mają smak. Ja dzisiaj zrobiłam kolejną partię przecierów i między innymi na próbę krem z pieczonych pomidorów. Podałam z makaronem spaghetti. Z takiego kremu zrobimy pyszną pomidorówkę. Możemy również dodać do pizzy. Palce lizać.

1 kg pomidorów / Lima /
2 cebule cukrowe
1 lub 1/2 główki czosnku
bazylia suszona
oliwa z oliwek
słodka papryka
ostra papryka
sól
Pomidory sparzamy i zdejmujemy skórkę. Rozcinamy na pół, wycinamy zielony środek układamy na blasze. Cebulę obieramy kroimy na 4 części dokładamy do pomidorów. Czosnek rozdzielamy na ząbki, zdejmujemy łupinki i również dodajemy do pomidorów. Całość posypujemy bazylią i skrapiamy oliwą z oliwek.

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni, wkładamy warzywa i pieczemy około 30/40 minut. Po tym czasie wszystko umieszczamy w pojemniku blendera i miksujemy na gładki krem. Doprawiamy do smaku paprykami i solą. Żeby zamknąć krem w słoiku wystarczy przełożyć go do garnka i chwilę pogotować, wrzący przełożyć do wyparzonego słoika, zamknąć i odstawić do góry dnem. Pycha.

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *