Krem z pieczonej dyni i papryki

Zupa dla tych, co potrzebuj膮 rozgrzewki. Oj rozgrzewa jak nie wiem co 馃槈 Kocham dynie i wszystkie danie z niej przygotowane. Najlepsz膮 do obr贸bki jest odmiana hokkaido, po prostu nie trzeba jej obiera膰. Z tej odmiany najcz臋艣ciej korzystam, ale polecam r贸wnie偶 dyni臋 fistaszkow膮, kt贸ra jest idealna dla ma艂ych dzieci, makaronowa – ta jest super oraz pi偶mow膮. Dzisiaj zupa z pieczonej dyni, pieczonej papryki i pieczonych pomidor贸w. Chcecie wiedzie膰 jak wysz艂o ? To wypr贸bujcie przepis, a potem podzielcie si臋 ze mn膮 wasz膮 opini膮.


500 ml wywaru z warzyw lub wody
1 dynia hokkaido
2 du偶e czerwone papryki
4 pomidory
2 cebule
1 艂y偶ka czerwonej s艂odkiej papryki
1/2 艂y偶ki s艂odkiej w臋dzonej papryki
1 艂y偶eczka mielonego imbiru
3 艂y偶ki mas艂a
1/2 g艂贸wki czosnku + 1 z膮bek
1/2 szkl. soku pomara艅czowego
艣mietana
pestki z dyni
Dyni臋 myjemy, pozbawiamy pestek i kroimy w kostk臋. Papryk臋 i pomidory myjemy, z papryki wycinamy gniazda nasienne, pomidory przekrawamy na 膰wiartki, jedn膮 cebul臋 r贸wnie偶 kroimy w 膰wiartki. Papryk臋, pomidory oraz cebul臋 uk艂adamy na blasze wy艂o偶onej papierem. Pieczemy w 220 stopniach do zbr膮zowienia sk贸rki papryki. Nast臋pnie obran膮 papryk臋, przek艂adamy do garnka, dodajemy cebul臋 i pomidory bez sk贸rki. Do piekarnika wk艂adamy przygotowan膮 dyni臋, pieczemy 30 minut w tej samej temperaturze. Po upieczeniu dok艂adamy do garnka z reszt膮 warzyw. W rondlu rozpuszczamy mas艂o, na kt贸rym szklimy pozosta艂膮 cebul臋 pokrojon膮 w kostk臋 i posiekany czosnek. Ca艂o艣膰 dodajemy do garnka. Dolewamy sok pomara艅czowy i wywar warzywny, doprawiamy sol膮, pieprzem, imbirem i paprykami. Dodajemy 1 z膮bek czosnku przeci艣ni臋ty przez prask臋. Gotujemy na ma艂ym ogniu oko艂o 30 minut. Nast臋pnie blendujemy na g艂adki krem, pr贸bujemy i ewentualnie ponownie doprawiamy. Podajemy z kleksem 艣mietany/jogurtu i pra偶onymi pestkami dyni. Smacznego.

Dodaj komentarz

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *