O mamusiu, jakie to pyszne ! Zrobiłam dzisiaj zupę – krem z pieczonego kalafiora w połączeniu z pieczonym czosnkiem. Nawet nie wiecie, jaka wyszła pychota 🙂
1 kalafior
1 mała główka czosnku
500 ml wywaru z warzyw
250 ml mleka 3,2%
sól
biały pieprz
gałka muszkatołowa
olej
2 łyżki oliwy w oliwek
chipsy z ziemniaków
Kalafiora myjemy, osuszamy, następnie rozcinamy na różyczki. Nacieramy olejem, ja to zrobiłam pędzelkiem. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, dokładamy nieobrane ząbki czosnku. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Blachę wkładamy do piekarnika i pieczemy około 25 minut. Czosnek obieramy dopiero po upieczeniu. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek, na której smażymy upieczonego kalafiora razem z czosnkiem, mniej więcej około 3 minut. Następnie zalewamy wywarem i gotujemy około 10 minut na małym ogniu. Blendujemy na gładki krem. Ponownie podgrzewamy i stopniowo dolewamy mleko, mieszamy do połączenia. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotowe.