Krem z papryki na wędzonym kurczaku

Uwielbiam tę zupę, pyszna, aromatyczna, z dodatkiem wędzonej papryki i na wywarze z wędzonego kurczaka. Po prostu pycha.

2 kg czerwonej papryki
3 cebule
4 ząbki czosnku
2 marchewki
3 wędzone udka kurczaka
1/4 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka mielonej papryki wędzonej
Udka kurczaka i obrane marchewki wkładamy do garnka z lekko osoloną wodą i gotujemy około 15 minut. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, po zeszkleniu dokładamy czosnek następnie pokrojoną paprykę. Podsmażamy razem około 5 minut. Do warzyw dodajemy sól, troszkę papryki ostrej, po czym całość dodajemy do garnka z wywarem i gotujemy około 20 minut. Po tym czasie zupę miksujem na jednolity krem. Przyprawiamy do smaku solą i wędzoną papryką. Możemy podać z makaronem i plastrami wędzonego kurczaka.

Zupa według autorskiego przepisu MD.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *