W dniu dzisiejszym kuchnia poleca rewelacyjną zupę z kalafiora z cynamonem i chili. Za oknem coraz chłodniej więc ta zupa na pewno Was rozgrzeje. Osobiście uwielbiam tę zupę.
1 duży kalafior
2 ziemniaki
1 cebula
1 duża marchew
1 ząbek czosnku
1/4 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki chilli
1 łyżka śmietany 18%
bulion/wywar/rosół
sól
pieprz
słodka papryka
oliwa
pestki dyni
pietruszka
Na oliwie podsmażamy w kostkę pokrojoną cebulę, zalewamy bulionem, dodajemy pokrojone kartofle, kalafior, marchewkę i czosnek, gotujemy, aż warzywa będą miękkie, potem wyjmujemy kilka różyczek kalafiora a resztę blendujemy do czasu uzyskania oczekiwanej konsystencji. Jak krem jest za gęsty, to dolewamy trochę bulionu. Po zblendowaniu wlewamy do garnka, dodajemy wszystkie przyprawy poza papryką i pestkami. Wszystko doprowadzamy do wrzenia, następnie dolewamy trochę śmietany, doprawiamy do smaku, tak przygotowany krem jest gotowy do serwowania. Pestki i wcześniej odstawione różyczki kalafiora wykorzystujemy do dekoracji, na sam koniec zupę posypujemy mieloną papryką i pietruszką. To kolejna zupa z Przepisowania MD