Dzisiaj kuchnia serwuje zupę krem z fasoli, z dużym dodatkiem czosnku. Niebo w gębie, pod warunkiem, że jesteście fanami fasoli 😉
potrzebujemy
1 szkl. fasoli białej
500 ml bulionu / jakiego chcecie /
500 ml wody z gotowania fasoli
4 ząbki czosnku
1 cebula
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek pora / 5 cm /
4 ziemniaki
2 liście laurowe
2 trójkąty serka śmietankowego topionego
majeranek
tymianek
sól
pieprz
Fasolę zalewamy wodą i odstawiamy na noc. Rano przekładamy fasolę do garnka, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości. Marchew, pietruszkę, ziemniaki, czosnek / 3 ząbki / oraz cebulę kroimy w drobną kostkę. Pora zaś w talarki. Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła, dodajemy cebulę, a za chwilę czosnek. Całość szklimy. Następnie dokładamy resztę warzyw i jeszcze chwilę podsmażamy. Przekładamy do garnka i wlewamy gorący bulion, dodajemy liście laurowe i całość gotujemy do miękkości warzyw. Kolejnym krokiem będzie dodanie ugotowanej fasoli i serków. Podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia serków. Doprawiamy czosnkiem przeciśniętym przez praskę, majerankiem, tymiankiem oraz solą i pieprzem. Na koniec blendujemy. Podajemy z grzankami i chipsami z boczku.
sycąco i pysznie 🙂