Uwielbiam dynie i wszelkie zupy z niej zrobione. Czas na kolejną tym razem z oliwą truflową. To niesamowite jak jeden produkt może wpłynąć na smak. Przedstawiam Wam banalny przepis na niebanalny krem z dyni. Po prostu pycha.
1 dynia hokkaido lub 1/2 dużej prowansalskiej dyni muszkatołowej / dynia zielona /
2 cebule cukrowe
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
500 ml bulionu drobiowego
2 łyżki oliwy truflowej
pestki z dyni / u mnie posiekane /
śmietana 18 %
Dynie myjemy, następnie obieramy/ hokkaido nie trzeba obierać/ zieloną tak. Wydrążamy pestki i kroimy w kostkę. Cebulę pokrojoną w kostkę szklimy na maśle, dokładamy pokrojoną dynię i dusimy do miękkości. Zalewamy bulionem, dodajemy czosnek, dodajemy sól i pieprz, gotujemy około 10/15 minut. Blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Doprawiamy oliwą truflową. Podajemy ze śmietaną i pestkami z dyni. Jest pysznie.