Kotlety mielone

Najzwyklejsze kotlety mielone polecaj膮 si臋 w 艣rod臋 馃槈 Uwielbiane chyba przez wszystkich, do tego ziemniaczki i gotowane buraczki. Zestaw obowi膮zkowy 馃槈 U nas dla odmiany z og贸rkiem kiszonym.

DSC07628-001
500g mi臋sa mielonego wo艂owo/wieprzowego
1 cebula
1 jajko
2 艂y偶ki bu艂ki tartej + bu艂ka do obtaczania
1/4 do 1/2 szkl. wody mineralnej
s贸l/pieprz

Mi臋so przek艂adamy do miseczki dodajemy pokrojon膮 w drobn膮 kostk臋 cebul臋, dodajemy jajko. Zaczynamy wyrabia膰 mi臋so, dodajemy bu艂k臋 tart膮 i po trochu dolewamy wody, przyprawiamy. Mi臋so nie mo偶e by膰 za 艣cis艂e i za rzadkie. Teraz formujemy 艣redniej wielko艣ci kotleciki, delikatnie sp艂aszczamy, obtaczamy w bu艂ce tartej i sma偶ymy na rozgrzanym t艂uszczu z jednej i drugiej strony na z艂oty kolor. I dla niekt贸rych na tym etapie to koniec. A ja przek艂adam do garnuszka dodaje troszk臋 wody / oko艂o 1/4 szklanki/ i troch臋 je podduszam, wtedy uzyskuje mielone w pysznym sosie. Polecam, smacznego

Dodaj komentarz

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *