Dzisiaj w menu kotlety mielone nadziewane serkiem topionym. Ciekawa propozycja obiadowa, podejrzana w internecie. Zrobiłam po raz pierwszy i na pewno nie ostatni. Spróbujcie.
500g mielonego wołowo/wieprzowego
2 serki topione, ja użyłam z ziołami
1 jajko
1 cebula
2 łyżki bułki tartej + bułka do obtaczania
1/2 szkl. wody lekko gazowanej
sól/pieprz
Mięso przekładamy do miseczki dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dodajemy jajko. Zaczynamy wyrabiać mięso, dodajemy bułkę tartą i po trochu dolewamy wody, przyprawiamy. Mięso nie może być za ścisłe i za rzadkie. Serek topiony kroimy w średnią kostkę lub prostokąty. Teraz odmierzamy porcję na kotleta, spłaszczamy, pośrodku kładziemy serek i zamykamy. Formujemy kotleta mielonego. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Taka inna wersja mielonego, warta polecenia. Smacznego