Koperkowo – tymiankowa dorada

Cały czas się zastanawiam, dlaczego dopiero teraz zrobiłam tak pyszną rybę, jaką jest dorada. Białe, soczyste mięso. Po prostu pycha. Fakt ma trochę ości, ale jak umiejętne się za nią zabrać to nie jest tak źle. Palce lizać.

2 szt. dorady
pęczek koperku
kilka gałązek tymianku
4 palsterki cytryny
12 plasterków masła / na szerokość noża /
sól
pieprz
1 papryka ramiro
2 szalotki
oliwa z oliwek
Rybę należy oskrobać, jeżeli jest taka potrzeba wypatroszyć. Następnie, myjemy, solimy i oprószamy pieprzem. Koperek dzielimy na dwie części, do każdej dodajemy kilka gałązek tymianku. Do środka ryby, wkładamy jeden plasterek cytryny, jedną część koperkowo – tymiankowej zieleniny i kolejny plasterek cytryny. Z każdej strony ryby robimy 3 ukośne nacięcia, w które wkładamy przygotowane masło. Tak samo postępujemy z drugą rybą. Wkładamy do lodówki na około 60 minut. Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Układamy rybę na papierze do pieczenia. Obok kładziemy kawałki papryki i szalotki, oprószamy solą. Całość skrapiamy oliwą z oliwek. Pieczemy 25 minut. Gotowe.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *