I w końcu jest, po miesiącu oczekiwania. Konfitura z czerwonej z cebuli, idealny dodatek do pieczonego mięsa albo wędliny. Palce lizać.
500g czerwonej cebuli
125g cukru brązowego
125g cukru
1/2 łyżka soli
2 łyżki octu jabłkowego
mały liść laurowy
Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plastry. Palcami rozdrabniamy, dodajemy sól, cukry, listek laurowy oraz ocet.
Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na około 4 godziny.
Po tym czasie usuwamy listek, całość przekładamy do garnuszka i gotujemy na małym ogniu do uzyskania gęstej konfitury. Na gorąco przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy, odstawiamy do góry dnem na jakieś 20 minut. Przekręcamy i zapominamy na miesiąc. A potem się delektujemy.
Jeszcze nigdy takiej nie próbowałam. Wygląda smakowicie. Muszę koniecznie zrobić!
Koniecznie, jest pyszna.