Kolorowy krem ziemniaczany

Jakiś czas temu, w jednej z gazet kulinarnych natknęłam się na taki przepis, zupa z kolorowych ziemniaków. Wszystko ładnie ale skąd wziąć kolorowe ziemniaki ? Minęło pół roku, moją uwagę przykuły fioletowe ziemniaki ! Przyleciałam do domu, odkopałam przepis i tak powstał kolorowy krem ziemniaczany.

1 szkl. fioletowych ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
2 łyżki masła
2 szkl. wywaru z warzyw
1 mała cebula
3 ząbki czosnku
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
1 łyżka śmietany 18%
1 łyżka soku z cytryny

1 szkl. żółtych ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
2 łyżki masła
2 szkl. wywaru z warzyw
1 mała cebula
3 ząbki czosnku
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
1 łyżka śmietany 18%
1 łyżka soku z cytryny

Obie zupy, przygotowujemy oddzielnie. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i szklimy. Następnie dodajemy posiekany czosnek. Smażymy do momentu, kiedy zacznie się unosić cudny czosnkowy aromat. Teraz dodajemy pokrojone ziemniaki / jeden kolor /. Smażymy około 5 minut.

Zalewamy bulionem, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotujemy do miękkości. Zupę miksujemy, dodajemy śmietanę i sok z cytryny. Tak samo postępujemy z drugim kolorem.
Nalewamy do talerza, chochlę fioletowej zupy, chochlę żółtej/białej zupy i tak do wypełnienia. Potem musimy delikatnie zamieszać i mamy to, co mamy 😉 Na koniec posypujemy świeżym tymiankiem.

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *