Kolorowe naleśniki

Dzisiaj mam dla Was małą wariację naleśnikową. Naleśniki to ulubione jedzenie mojego dziecka. Może je wcinać od śniadania do kolacji, dzisiaj zrobiłam mu niespodzankę 🙂 Kolorowe naleśniki, barwione naturalnymi składnikami. Pierwsze miejsce zajęły żółte, następne różowe a zielone omijał szerokim łukiem. Jak niewiele potrzeba do szczęścia 🙂 Miłego dnia Wam życzę.

250g mąki pszennej
2 jajka
250 ml mleka
250 ml wody
2 łyżki oleju
szczypta soli
1/2 lub 1 łyżeczka kurkumy / zależy jaki intensywny kolor chcemy uzyskać /
2 łyżki soku z buraka
garść lub dwie liści szpinaku
Jajka ubijamy ze szczyptą soli, dodajemy mąkę, mleko i wodę. Na końcu olej. Wszystko ubijamy do gładkiej konstystencji ciasta. Otrzymane ciasto dzielimy na 3 części. Do jednej z części dodajemy kurkumę i miksujemy, do drugiej sok z buraka. Do trzeciej liście opłukane szpinaku, całość blendujemy. Odstawiamy na 20 minut.
Smażymy jak zwykłe naleśniki. Co włożycie do środka, zależy od Was. My lubimy z białym serem na słodko lub ostro, koniecznie muszą być podsmażone na masełku, wtedy jest pysznie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *