Kolorowa fasolowa

Moja ulubiona zupa. Fasolową robię na wędzonce, wołowinie czy tak jak dzisiaj na skrzydełkach z kurczaka. A że rozpędziłam się z fasolą to dodałam cielęcą kostkę bulionową. Jest pysznie. O przepraszam było.No więc tak
6 skrzydełek
800g fasoli białej i czerwonej
1,5 kostki bulionowej cielęcej
2,5 litra wody
2 liście laurowe
3 ziela angielski
2 marchewki
1 pietruszka
1/4 selera
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka tymianku
sól
pieprz
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę / jak ktoś lubi /
3 – 4 ziemniaki
Fasolę płuczemy i zalewamy zimną wodą, zostawiamy na noc. Następnego dnia myjemy skrzydełka zalewamy wodą doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy szumowiny. Teraz dodajemy ziele, liść i sól oraz obie fasole wraz z wodą w której się moczyły. Gotujemy do miękkości skrzydełek, które po ugotowaniu wyjmujemy i obieramy. Do gotującej się fasoli dodajemy obrane warzywa, kostkę bulionową i ponownie gotujemy do miękkości fasoli. Pod koniec dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki następnie majeranek, tymianek i przygotowane mięso. Jak ziemniaki będą miękkie to doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *