Melon, znowu melon. A tak. Nie wiem czy wiecie ale melon to bardzo odżywczy owoc posiadający dużo witamin (C, A, E, K) oraz minerałów (wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk)
Ale ! Melon należy do produktów o wysokim indeksie glikemicznym (IG=60), w związku z tym nie może być spożywany przez osoby chore na cukrzycę. Gruszki natomiast poprawiają pracę mózgu i tarczycy. jako jedyne zawierają jod – minerał pozytywnie wpływający na funkcjonowanie tarczycy.
Mój dzisiejszy koktajl melonowo gruszkowy ma fantastyczny smak. Bez dodatków typu miód, cukier po prostu połączenie dwóch pysznych owoców. Pycha.
1 gruszka
1/4 melona miodowego
1 łyżeczka soku z limonki
Gruszkę myjemy obieramy, kroimy na małe kawałki. Melona obieramy i również rozdrabniamy. Przygotowane owoce wkładamy do blendera dodajemy łyżeczkę soku z limonki i blendujemy. A teraz się delektujemy 😉