W dniu dzisiejszym przedstawiam kolejny koktajl tym razem roszponkowo – melonowy z nasionami Chia. Roszponka jest bogata zarówno w witaminy jak i minerały. Polecana chorującym na cukrzycę. Z kolei zawartość żelaza wpływa korzystnie na ludzi osłabionych, szczególnie po utracie dużej ilości krwi, a także na kobiety w czasie okresu i w ciąży. Kwasy omega-3 zawarte w nasionach Chia wspomagają pracę mózgu, ułatwiają uczenie się, poprawiają pamięć i koncentrację. Ponadto wspomagają układ nerwowy, uspokajają a nawet mogą pomóc złagodzić objawy depresji.
300ml jogurtu
1 łyżka miodu
4 łyżki nasion chia
2 garście roszponki
plaster melona / około 2 cm /
Do jogurtu dodać miód, wymieszać, dodać nasiona, wymieszać odstawić na 20 minut. Po tym czasie zamieszać i wstawić do lodówki na noc. Rano zblenować roszponkę i melona dodać do przygotowanego jogurtu. Wymieszać. Samo zdrowie 🙂