Knedle ze śliwkami

Teraz kiedy mamy wysyp śliwki węgierki to szkoda by było nie zrobić knedli ze śliwkami. Pysznych soczystych polanych masełkiem z bułką tartą. Do tego trochę cukru, cynamonu i mamy niebo w gębie. Kto chętny ?


500g ziemniaków po obraniu
13 śliwek węgierek
1 jajko
sól
130g mąki pszennej
cukier
Ziemniaki obieramy i gotujemy następnie odparowujemy i studzimy. Przeciskamy przez praskę albo dokładnie ubijamy. Dodajemy jajko, sól, mąkę i szybko wyrabiamy ciasto. Nie może być zbyt gęste bo będą twarde knedle i nie może być za rzadkie bo się rozpadną podczas gotowania. Śliwki myjemy rozkładamy na pół ale tak aby jednym końcem były połączone. Wyjmujemy pęstkę i w miejsce pestki wsypujemy cukier, zamykamy. Z przygotowanego ciasta formujemy małe placki, pośrodku układamy śliwkę i zalepiamy. Najlepiej zwilżonymi dłońmi. Gotujemy we wrzącej osolonej wodzie ale po zagotowaniu gaz przykręcamy na minimum. Od momentu wypłynięcia gotujemy około 10 minut. Wszystko zależy jak grube ciasto zrobicie wokół śliwki. Najlepiej obserwować i wyjąć jednego na spróbwanie. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *