Co to takiego ? ano staropolska potrawa wigilijna. Mak z bakaliami doprawiony miodem i masłem, połączony z kluskami lub makaronem. W naszym domu bardzo rzadko gości. Sama nie wiem, dlaczego tym bardziej, że bardzo lubimy wszystko, co z makiem. Czas to zmienić.
makaron wedle uznania
200g maku mielonego
125ml mleka
2 łyżki masła
4 łyżki miodu
olejek migdałowy
3 łyżki siekanej skórki pomarańczowej
3 łyżki rodzynek
3 łyżki siekanych orzechów włoskich
Mleko doprowadzamy do wrzenia, dodajemy mak. Cały czas mieszając, dodajemy masło, miód i olejek. Następnie bakalie. Całość podgrzewamy około 5 minut. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Łączymy masę makową z makaronem. Proste ? no pewnie.
W moim domu rodzinnym jakoś nie mieliśmy tradycji jedzenia takich klusek. A szkoda, bo prezentują się bardzo apetycznie 🙂