Próbowaliście kiedyś klusek śląskich zrobionych z puree ? Jeżeli nie, to koniecznie musicie skosztować ! Są przepyszne, o wiele lepsze niż zwykłe, bardziej aksamitne a przede wszystkim doprawione gałką muszkatołową. Pycha
500 g ziemniaków po obraniu
1 łyżka masła
1/4 szkl. mleka
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
opcjonalnie 1 łyżka posiekanego koperku
mąka ziemniaczana
Ziemniaki gotujemy, następnie odparowujemy. Podczas ubijania dodajemy łyżkę masła i mleko doprawiamy gałką. Całość ubijamy lub przeciskamy przez praskę. Przygotowaną masę rozkładamy w misce i dzielimy na ćwiartki, jedną wyjmujemy i w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Dodajemy wyjętą część i całość zagniatamy na gładką masę. Formujemy niewielkiej wielkości kulki, robimy wgłębienie. Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie około 1,5 minuty od wypłynięcia. Podajemy do mięs, sosów, ja uwielbiam ze skwarkami i cebulką.