Kluski łyżką kładzione

Uwielbiam kluchy, kluseczki. Podam Wam szybki przepis na pyszne kluski, łyżką kładzione. Zaletą są produkty, które zawsze mamy pod ręką. A kluski pasują do gulaszów, sosów, a nawet skwarek z cebulką.

proporcje dla dwóch osób
1 jajko
1 szkl. mąki pszennej
około 1/4 szkl. wody
sól
Jajko rozkłócamy, solimy. Dosypujemy trochę mąki i za pomocą łyżki ucieramy, następnie dolewamy trochę wody i ponownie ucieramy, znowu mąka, ucieranie i woda. Ciasto ma być dość gęste i dobrze napowietrzone. Kiedy zaczyna odchodzić od łyżki, jest gotowe. W garnku gotujemy wodę, solimy. Łyżkę stołową zanurzamy najpierw we wrzątku, potem nabieramy ciasto, bokiem łyżki zapełniając ją w połowie, następnie kładziemy kluskę na wrzątek. Gotujemy około 4 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *