Klopsiki w sosie pieczarkowym

Klopsiki w sosie pieczarkowym. Palce lizać. Czy wiecie, że zawsze je robię na dwa dni a znikają w jeden. I co ciekawe, za każdym razem robię ich więcej 😉 Najlepiej smakują z kaszą gryczaną, no chyba, że ktoś nie lubi kaszy to wtedy ziemniaczki, ryż, kluski śląskie, kładzione. W sumie co tam chcecie 🙂

DSC09449

Potrzebujemy
500g mięsa mielonego wołowo – wieprzowego
4 cebule
1 jajko
1 łyżka bułki tartej
80ml wody lekko gazowanej
sól
pieprz
mąka do obtaczania
300g pieczarek
2 łyżki masła klarowanego
300ml bulionu
Pieczarki obieramy i kroimy na plasterki, 2 cebule kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane dodajemy pieczarki z cebulą, przyprawiamy solą i pieprze. Podsmażamy, uważajcie na cebulę, żeby się nie spaliła. Przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Wstawiamy na mały ogień i dusimy do momentu przygotowania klopsików. Do mięsa mielonego dodajemy pozostałe dwie cebule pokrojone w kostkę, jajko, bułkę tartą i wodę. Przyprawiamy solą, pieprzem i wyrabiamy mięso. Formujemy małe kuleczki / najlepiej formować mokrymi rękoma /, obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor. Teraz gotowe klopsiki przekładamy do duszących się pieczarek. Dusimy jeszcze około 15 minut. Próbujemy i ewentualnie przyprawiamy. Nie musimy zagęszczać sosu. Smacznego

1 Komentarz

  1. bardzo apetycznie to wszystko wygląda. Ja jestem wielbicielem kaszy dodatek kiszonego ogórka to też dla mnie uczta. I te klopsiki z tym sosikiem. Pycha <3

    Pozdrawiam serdecznie
    Kasia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *