Kawowe ciasto na zimno

Mam dzisiaj dla Was przepyszne kawowe ciasto na zimno. Skuszona widokiem ciasta Kulinarnej Maniusi postanowiłam wypróbować przepis. Faktycznie, wykonanie ciasta ekspresowe jedynie czas oczekiwania na degustacje się dłuży. Dlatego najlepiej przygotować je wieczorem i schłodzić przez noc w lodówce. A potem to już tylko jeść jeść i jeszcze raz jeść.

750 ml śmietany 30 %
500g serka mascarpone
2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
5 łyżeczek kawy Inki
5 łyżek cukru pudru
opakowanie biszkoptów
300g herbatników
amarantus ekspandowany
Do misy miksera wlewamy śmietanę dodajemy serek i wszystkie sypkie produkty. Miksujemy do momentu otrzymania kremowej gęstej masy. Tortownicę 25 cm wykładamy folią spożywczą, na dnie tortownicy kładziemy biszkopty, wolne miejsca wypełniamy połamanymi biszkoptami. Następnie wykładamy 1/3 przygotowanej masy na której układamy herbatniki, / odłóżcie dwa herbatniki i maksymalnie je rozkruszcie, będą posypką na ostatnią warstwę kremu / wolne miejsca wysypałam amarantusem ekspandowanym. Teraz ponownie masa i herbatniki. Ostatnia warstwa to krem posypany okruszkami. Ciasto wkładamy do lodówki do schłodzenia, najlepiej na noc.

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *