Kartacze 馃檪 moje ulubione mog艂abym je艣膰 i je艣膰 i jeszcze raz je艣膰. Takie to tylko u babci.
5kg surowych ziemniak贸w
1kg ugotowanych, zmielonych (waga po ugotowaniu)
1kg mielonej 艂opatki lub kark贸wki (mo偶na te偶 p贸艂 na p贸艂)
s贸l
pieprz
majeranek
lubczyk
czosnek
5kg ziemniak贸w obra膰 , zetrze膰, odcisn膮膰 przez lnian膮 艣ciereczk臋, masa powinna by膰 raczej sucha ni偶 wilgotna, uwaga! nie wylewa膰 wody po odciskaniu ziemniak贸w, najlepiej odciska膰 do garnka. Surowe, odci艣ni臋te ziemniaki po艂膮czy膰 z ugotowanymi, wod臋 po ziemniakach zla膰, a utworzon膮 na dnie skrobi臋 doda膰 do masy ziemniaczanej, posoli膰 do smaku i dok艂adnie wymiesza膰.
Mi臋so zmieli膰, doda膰 s贸l, pieprz, lubczyk, przeci艣ni臋ty przez prask臋 czosnek (2 z膮bki) sporo majeranku, wymiesza膰.
Nabiera膰 porcj臋 masy ziemniaczanej, rozp艂aszcza膰 na r臋ku i wk艂ada膰 do 艣rodka mi臋so, zlepia膰 dok艂adnie , formuj膮c pod艂u偶n膮 klusk臋. Gotowa膰 w osolonym wrz膮tku ok. 20 minut od wyp艂yni臋cia, delikatnie mieszaj膮c.Podawa膰 polane skawrkami z cebulk膮.