Karpatka

Mamy pi臋kny s艂oneczny ranek 馃檪 Na dzie艅 dobry pyszna Karpatka
Troch臋 z ni膮 jest zabawy ale warto po艣wi臋ci膰 troch臋 czasu, 偶eby potem m贸c si臋 delektowa膰 馃檪
DSC05272
Ciasto parzone
1szkl. wody
125g mas艂a
1szkl. m膮ki pszennej
5 jajek
Mas艂o i wod臋 podgrza膰 do roztopienia si臋 mas艂a, doprowadzi膰 do wrzenia. Wsypa膰 m膮k臋, zmniejszy膰 ogie艅 i chwil臋 uciera膰 do powstania g臋stej, szklistej, bezgrudkowej masy odchodz膮cej od brzeg贸w garnka. Zdj膮膰 z palnika, wystudzi膰. Po przestudzeniu wbija膰 jajka, jedno po drugim, miksuj膮c dok艂adnie po ka偶dym dodaniu. Powinno powsta膰 g艂adkie ciasto. Gotow膮 mas臋 podzieli膰 na 2 cz臋艣ci. Piec w blaszce 35 x 23 wysmarowanej mas艂em i posypanej m膮k膮 lub na papierze do pieczenia. Jedn膮 cz臋艣膰 ciasta rozprowadzi膰 na blaszce przy pomocy szpatu艂ki, wyr贸wna膰.
Piec w temperaturze 200潞C przez oko艂o 25 – 30 minut do lekkiego zbr膮zowienia ciasta (w trakcie pieczenia nie otwiera膰 piekarnika).
Tak samo pieczemy drug膮 cz臋艣膰 ciasta.

Krem:
3szkl.mleka
130g drobnego cukru
1 cukier z prawdziw膮 wanili膮 i kardamonem
1 jajko
4 偶贸艂tka
40g skrobi ziemniaczanej
20g m膮ki pszennej
350g mas艂a, w temperaturze pokojowej + dodatkowe 30 g drobnego cukru
Dwie szklanki mleka gotujemy z cukrami. Pozosta艂膮 szklank臋 mleka miksujemy z jajkiem, 偶贸艂tkami i obiema m膮kami. Powsta艂膮 mas臋 powolutku wlewamy do wrz膮cego mleka i ca艂y czas mieszamy do uzyskania budyniu. Zagotowa膰 i jeszcze troszk臋 pogotowa膰. Odstawi膰, przykry膰 folia spo偶ywcz膮 tak 偶eby dotyka艂a budyni. Mas艂o rozbi膰 z cukrem i po trochu dodawa膰 ostudzony budy艅. Misujemy bardzo powoli do uzyskania jednolitej konsystencji. I ten punkt programu jest najtrudniejszy dlaczego ? cho膰by dlatego, 偶e masa ta uwielbia si臋 warzy膰.
Gotowy krem ma艣lano – budyniowy wy艂o偶y膰 na jeden upieczony wcze艣niej p艂at ciasta, przykry膰 drugim. Sch艂odzi膰 w lod贸wce przez kilka godzin lub przez noc.

Dodaj komentarz

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *