Karkówka, karkóweczka, już kiedyś napisałam, że to moje ulubione mięso. Przyrządzam je na różne sposoby od pieczonej poprzez smażoną do duszonej. Dzisiaj wersja duszona z ziołami. Palce lizać.500g karkowego
2 łyżki czubricy czerwonej
sól
2 cebule
Mięso myjemy, kroimy na kotelty około 1,5cm. Każdy kotlet przecinamy na dwie równe części, lekko rozbijamy. Tak przygotowane mięso solimy i w każdy kawałek wcieramy czubricę. Zostawiamy na około 60 minut. Po tym czasie smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor, przekładamy do garnka, podlewamy wodą do zakrycia mięsa i dusimy do miękkości. Na patelni po smażeniu szklimy i podduszamy cebulę, pokrojoną w grubą kostkę. Cebulę dodajemy pod koniec duszenia. Jeżeli lubicie gęsty sos zaprawcie go mąką. Tak przygotowaną karkówkę podałam z kaszą bulgur. Smacznego