Karkówka w sosie marchewkowo-cukiniowym

Tak, tak znowu karkówka, to moje ulubione mięso więc przyrządzam je pod każdą postacią. Dzisiaj w sosie marchewkowo – cukiniowym.500 g karkówki
5 ząbków czosnku
2 gałązki rozmarynu
2 marchewki
1 cukinia
sól
pieprz
Karkówkę myjemy, kroimy na kotlety około 1 cm szerokości, każdy dzielimy na pół i delikatnie rozbijamy. Nacieramy solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Podczas smażenia drugiej strony, dorzucamy obrane ząbki czosnku i gałązki rozmarynu. Całość przenosimy garnka, podlewamy wodą do 3/4 wysokości mięsa i dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut. Marchew obieramy i kroimy w pół talarki około 0,5 cm. Cukinie myjemy i również kroimy w pół talarki. Wrzucamy na patelnie po smażeniu mięsa przygotowane warzywa. Smażymy około 10 minut i dokładamy do mięsa, wszystko dusimy do miękkości mięsa. Doprawiamy pieprzem i solą. Z cukinii powinien zrobić się sos, który możemy delikatnie zagęścić. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *