Karkówka w sosie grzybowym

Karkówka moje ulubione mięso. Pod każdą postacią, duszona, pieczona, smażona a nawet suszona. Dzisiaj przedstawiam duszoną w sosie grzybowym.

DSC07573

1 kg karkówki
3 cebule
2 garście suszonych podgrzybków
sól
pieprz

Grzyby zalewamy wodą i moczymy około godziny. Karkówkę myjemy kroimy na kotlety, rozbijamy. Smażymy na złoty kolor z jednej i drugiej strony. Mięso przekładamy do garnka. Cebulę kroimy w piórka i szklimy na tłuszczu po karkówce. Dorzucamy do mięsa i dodajemy namoczone grzyby / pokrojone w paski lub w całości /. Zalewamy przecedzoną wodą z moczenia grzybów. Doprawiamy pierzem solą i dusimy do miękkości mięsa. Sos uzyskamy z duszenia. Osobiście nie jestem za dodawaniem mąki do sosów więc nie proponuje 😀 Palce lizać 🙂 Smacznego

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *