Cudowna słodko ostra karkówka 🙂 Rewelacyjne danie na rodzinny obiad, stworzone od początku do końca przeze mnie. Dla wszystkich lubiących łamanie smaków. Pamiętam jak pierwszy raz zrobiłam to danie, ochów i achów nie było końca 😉 Wiem mało skromne 😉 ale polecam.
kg karkówki
pieprz kolorowy
sól
3 cebule białe
2 cebule czerwone
3 suszone śliwki
3 suszone morele
3 suszone figi
6 suszonych żurawin
Karkówkę myjemy i kroimy na kotlety, każdy kotlet delikatnie rozklepujemy i smażymy na bardzo rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Cebule kroimy w piórka i podduszamy na patelni dodajemy pokrojone suszone owoce i żurawinę, jeszcze chwilę dusimy.
W naczyniu żaroodpornym układamy warstwowo podsmażoną karkówkę, którą posypujemy solą i kolorowym pieprzem ziarnistym na to warstwa cebuli z owocami i znowu karkówka, posypana solą, pieprz kolorowy i warstwa cebuli. Pieczemy w 200 stopniach około 30/40 minut. Smacznego. / Przepis mojego autorstwa /