Witam się z Wami cudownym zestawem obiadowym. Karczek wołowy w sosie chrzanowym. Po prostu poezja. Zniknął ino mig. Sos chrzanowy możecie przygotować na przykład do mięsa z zupy. Będzie równie pysznie.
Około 1 kg karczku wołowego
3 marchewki
2 pietruszki
1/4 selera
kawałek pora
opalona cebula
3 ziela angielskie
1 liśc laurowy
10 ziaren pieprzu
sól
1 litr wody gorącej
Sos
1 łyżka masła
2 łyżki mąki pszennej
200ml wywaru wołowego z gotowanego karku
200ml śmietany 30 %
3 lub 4 łyżki chrzanu / bez śmetany /
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
sól
biały pieprz
Mięso myjemy, oczyszczamy i rozcinamy na mniejsze kawałki. Ja to zrobiłam wzdłuż błon. Na bardzo rozgrzanym tłuszczu obsmażamy na złoto brązowy kolor. Przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą. Dodajemy włoszczyznę, przyprawy i gotujemy na bardzo małym ogniu do miękkości tj. około 2 do 2,5 godziny.
W garnuszku rozgrzewamy łyżkę masła dodajemy mąkę i robimy jasną zasmażkę. Powoli dolewamy wywar, cały czas mieszamy, żeby nie porobiły się kluchy. Następnie wlewamy śmietanę i podgrzewamy aż sos zacznie gęstnieć. Dodajemy chrzan, cukier i sok z cytryny. Jeszcze chwilę trzymamy na gazie, żeby zabulotało. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe.
Mięso wyjmujemy z wywaru i polewamy przygotowanym sosem. Podajemy z ziemniakami lub pajdą chleba.
Przepis podejrzany u Ewy Wachowicz.
Produkty bogate w kwas tłuszczowy omega-3 i kwas foliowy 🙂