Zasmażana kapusta z grzybami w sam raz na Świąteczny stół. To danie króluje na naszym wigilijnym stole, zawsze przygotowywane przez moją mamę. Ja robię ją nawet w ciągu roku, ale ta na wigilijnym stole jest specjalna, świąteczna.
1kg kapusty kiszonej
cebula
2 ziela angielskie
2 liście laurowe
50g suszone grzyby
pieprz
sól
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżki oleju
Kapustę szatkujemy, następnie zalewamy wodą. Do kapusty dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, cebulę pokrojoną w kostkę i wcześniej namoczone grzyby. Do całości wlewamy wodę z moczenia grzybów przecedzoną przez gazę. Dusimy do miękkości. Doprawiamy solą i pieprzem. Na rozgrzanej patelni zasmażamy łyżkę mąki z dwoma łyżkami oleju i dodajemy do kapusty. Smacznego.