Na naszym wigilijnym stole zawsze jest kapusta z grzybami. Po raz pierwszy będzie również kapusta z grochem. Przepisy są różne, jedni gotują groch, aż się rozpadnie i wtedy dodają do ugotowanej kapusty, inni gotują do miękkości, ale żeby był w całości. Jedni preferują groch łuskany, inni niełuskany. Ja przygotowałam kapustę z grochem, trochę inaczej. Użyłam grochu łuskanego. Połowę rozgotowałam a drugą połowę ugotowałam do miękkości ale tak, że pozostała w całości.
500 g kapusty kiszonej
300 g grochu łuskanego
2 łyżki oleju/ oliwy
2 liść laurowy
3 ziela angielskie
1 duża cebula
sól
pieprz
1 łyżeczka majeranku
Kapustę zalewamy wodą, tylko do przykrycia. Dodajemy liść i ziele, następnie gotujemy do miękkości. Grochu łuskanego nie moczymy. Groch płuczemy pod bieżącą wodą, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości, solimy pod koniec gotowania. Gdy groch jest miękki, ale nadal w całości, wyjmujemy połowę i dodajemy do ugotowanej kapusty. Resztę grochu gotujemy do lekkiego rozgotowania i również dodajemy do kapusty. Na rozgrzanym oleju szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Całość mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Gotowe. Najlepsza na drugi dzień.
Muszę się wreszcie skusić i przygotować, bo jeszcze nie jadłam 🙂