Dzisiaj w menu kapusta faszerowana czyli obiad na kilka dni 馃槈 Jedni m贸wi膮 go艂膮bki drudzy kapusta faszerowana. Ja jestem w tych drugich 馃槈 Dla mnie go艂膮bki s膮 zawsze z dodatkiem ry偶u lub kaszy. Moja kapusta jest z samym mi臋sem, do tego sos pomidorowy i jest pysznie.
1 kapusta bia艂a
1kg mi臋sa mielonego wieprzowina/wo艂owina
2 cebule
2 艂y偶ki bu艂ki tartej
1 jajko
oko艂o 1/2 szkl. wody mineralnej
s贸l
pieprz
koncentrat pomidorowy
Do miski wk艂adamy mi臋so, pokrojon膮 w kostk臋 cebul臋, jajko bu艂k臋 i dolewamy wod臋. Wszystkie sk艂adniki mieszamy ze sob膮. Doprawiamy sol膮 i pieprzem. Wyrabiamy mi臋so.
Z kapusty zdejmujemy wierzchnie li艣cie, wycinamy g艂膮b. Do garnka wlewamy wod臋 ale w takiej ilo艣ci 偶eby nie wyla艂a si臋 po w艂o偶eniu kapusty. Wod臋 solimy, doprowadzamy do wrzenia i wk艂adamy g艂贸wk臋 kapusty, od czasu do czasu ja obracamy. W ten spos贸b parzymy kapust臋. Zdejmujemy po jednym li艣ciu. Gdy mamy ju偶 przygotowane li艣cie, 艣cianym zgrubienie, kt贸re znajduje si臋 po艣rodku ka偶dego li艣cia. Rozk艂adamy li艣膰 i k艂adziemy 艂y偶k臋 mi臋sa w miejscu w kt贸rym by艂o zgrubienie. Zwijamy jak krokiety. Na dno garnka wlewamy 艂y偶k臋 oleju, k艂adziemy najgorsze sparzone li艣cie. Nast臋pnie zaczynamy uk艂ada膰 zawini臋t膮 kapust臋.
W rondelku rozrabiamy wod臋 z koncentratem pomidorowym, doprawiamy do smaku i zalewamy kapust臋. Ca艂o艣膰 przykrywamy li艣ciem i dusimy do mi臋kko艣ci. Sos mo偶emy zaprawi膰 m膮k膮. Najlepszy obiad pod s艂o艅cem.