Był przepyszny ! zniknął w trybie ekspresowym. A młody jak wcinał 🙂 Dzisiaj bardzo lekki kapuśniak z kiszonej młodej kapusty. Koniecznie musicie spróbować.400g udźca z indyka
2 marchewki
3 ziemniaki
300g kiszonej młodej kapusty
około 1,5 litra wody
4 ziela angielskie
1 liść laurowy
8 ziaren pieprzu czarnego
1 łyżeczka majeranku
sól
Do garnka wkładamy umyty udziec indyka dodajemy ziele, pieprz i liść, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy szumowiny i gotujemy na średnim ogniu około 50 minut. Następnie dodajemy marchew startą na dużych oczka i ziemniaki pokrojone w średnią kostkę. Gotujemy około 15 minut, po tym czasie dodajemy poszatkowaną kapustę. Doprawiamy solą i majerankiem, gotujemy jeszcze przez 15 minut. Na koniec posypujemy natką piertuszki. Pychaa !