Kapuściana zupa z dodatkiem cukinii

Sierpień to miesiąc przetworów, więc stoję w mojej kuchni i cały czas coś pakuje w słoiki. Dzisiaj dorabiałam sałatkę warzywną i szwedzką. Nie wiem jak to się stało ale na zimę jakoś mało zostało. W międzyczasie powstała kapuściana zupa z dodatkiem cukinii. Całkiem całkiem, godna polecenia 😉3 podudzia z kurczaka
1,5 litra wody
1 marchewka
1/2 pietruszki
3 ziemniaki
1/8 białej kapusty
1/2 cukinii
1/2 cebuli
2 ziela angielskie
8 ziaren pieprzu
sól
1/4 pęczka koperku
Mięso myjemy zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy szumowiny. Następnie dodajemy zielę, pieprz i sól i gotujemy na małym ogniu około 40 minut. W międzyczasie obieramy warzywa, marchew siekamy w talarki, pietruszkę w półtalarki, cebulę i ziemniaki w kostkę. Szatkujemy kapustę i kroimy cukinię w półtalarki. Następnie wszystko dodajemy do gotującego się wywaru i gotujemy do miękkości warzyw. Na końcu dodajemy posiekany koperek i doprawiamy solą i pieprzem. Możemy dodać łyżkę koncentratu pomidorowego. Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *