Kaczka, królowa polskiego stołu nie tylko tego świątecznego stołu. Pyszna kaczka musi być mięciutka, soczysta a jej skórka chrupiąca. Co za smak, a jaki zapach 🙂
kaczka
sól
pieprz
majeranek
4 jabłka
Kaczkę myjemy, solimy, pieprzymy, nacieramy majerankiem. Wstawiamy do lodówki na noc. Rano kaczkę faszerujemy połówkami jabłek i spinamy wykałaczką.
Pieczemy kaczkę w naczyniu żaroodpornym lub w brytfannie w temperaturze do 200 stopni. Czas pieczenia kaczki zależy od jej wagi tzn. jeżeli kaczka waży 2 kg pieczemy ją 2 godziny. W międzyczasie podlewamy kaczkę wytopionym tłuszczem, jeżeli istnieje taka potrzeba część tłuszczu zlewamy do miseczki. Na około 15 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywę naczynia/brytfanny dokładamy jeszcze 4 połówki jabłek. I pieczemy do zrumienienia skórki kaczki. A potem to już tylko palce lizać 😉 Smacznego
Och jak pysznie. Czemu nigdy nue pomyślałabym, żeby kaczkę zrobić.
jeszcze nic straconego 🙂