Jogurtowe ciasto z ananasem i truskawkami

Dzisiaj mam dla was pyszne ciasto jogurtowe, kt贸re znika w oka mgnieniu. W sam raz do niedzielnej kawki. Po prostu niebo w g臋bie. Koniecznie musicie spr贸bowa膰 馃檪

3 ca艂e jajka
1szkl. cukru
350g jogurtu naturalnego
1/2 szkl. oleju
1szkl.m膮ki pszennej
1 i 1/2 szkl. m膮ki tortowej
2 艂y偶eczki proszku do pieczenia
kilka kropel aromatu waniliowego
2 plastry 艣wie偶ego ananasa
6 truskawek
cukier puder do posypania

Wszystkie produkty powinny mie膰 temperatur臋 pokojow膮. M膮ki mieszamy dodajemy proszek do pieczenia i przesiewamy. Jajka ucieramy z cukrem na g艂adk膮 puszyst膮 mas臋. Ca艂y czas miksuj膮c dodajemy jogurt nast臋pnie olej i aromat. Miksujemy do po艂膮czenia. Teraz dodajemy przesiane m膮ki. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Owoce myjemy, osuszamy i rozdrabniamy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Tortownice o 艣rednicy 25 cm, wyk艂adamy papierem do pieczenia. Ciasto przek艂adamy do przygotowanej formy i faszerujemy owocami.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 55 minut, do suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika, po jaki艣 10 minutach otwieramy tortownic臋 i powoli odklejamy papier do pieczenia. Studzimy na kratce. Na ko艅cu opr贸szamy cukrem pudrem. Mi艂ej niedzieli wam 偶ycz臋 馃檪

8 komentarzy

Dodaj komentarz

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *