Indyk w sosie paprykowo – jabłkowym

Znowu mięcho. Tym razem drobiowe. Udziec indyczy w połączeniu z jabłkiem i papryką. Taka moja alpejska kombinacja. Nie powiem wyszło całkiem całkiem smacznie. 1 udziec indyczy
2 papryki / żółta i czerwona /
1 cebula
2 jabłka
sól
pieprz
majeranek
Udziec myjemy i kroimy wzdłuż kości na większe kawałki. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem odstawiamy na godzinę. Paprykę myjemy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze kawałki. Jabłka myjemy i również kroimy na kawałki, cebule w kostkę. Indyka obsmażamy na mocno rozgrzanym tłuszczu. Przekładamy do garnka, podlewamy wodą do 3/4 wysokości mięsa i dusimy na małym ogniu. Na patelnię po smażeniu mięsa dodajemy cebulę paprykę i jabłko. Wszystko smażymy do momentu puszczenia soku. Następnie wyjmujemy mięso z garnka i układamy na duszących się owoco – warzywach. Przykrywamy pokrywką i dusimy do miękkości mięsa. Od czasu do czasu poruszamy patelnią. Uwaga na jabłko, które może zacząć przywierać. W razie potrzeby podlewamy wywarem z duszenia mięsa. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem. Pycha. Podajemy z czym chcemy. Ja podałam z kaszą bulgur.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *