Grissini

W艂oskie paluchy chlebowe a do tego oliwa z oliwek wymieszana z czosnkiem. Pyszno艣ci 馃檪 Polecam w zamian s艂onych paluszk贸w lub orzeszk贸w 馃榾

DSC07231

640g m膮ki pszennej
300ml letniej wody
10g dro偶d偶y
3 艂y偶eczki oliwy z oliwek
1,5 艂y偶eczki soli

Dro偶d偶e zala膰 wod膮 doda膰 m膮k臋, s贸l, oliw臋. Wyrabia膰 ciasto do momentu a偶 b臋dzie spr臋偶yste i przestanie klei膰 si臋 do r膮k. Odstawi膰 na oko艂o 2 godziny do wyro艣ni臋cia. Po tym czasie jeszcze raz lekko zagnie艣膰. Ciasto podzieli膰 na 2 cz臋艣ci, ka偶d膮 rozwa艂kowa膰 na placek oko艂o 0,5 cm wysoko艣ci. Ci膮膰 na paski 2 – 2,5 cm. Lekko skr臋ci膰 i uk艂ada膰 na blaszce wy艂o偶onej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 210 stopni na g贸rnej p贸艂ce przez 18 minut. / Piekarnik nagrzany / Do 50ml oliwy z oliwek doda膰 3 przeci艣ni臋te przez praske z膮bki czosnku. Palce liza膰 馃檪

DSC07225

Dodaj komentarz

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *