No właśnie kapusta z samym mięsem mielonym to gołąbek czy kapusta faszerowana ? Niektórzy twierdzą, że gołąbek jest z ryżem. Trochę poszperałam i wyszło, że to od dawien dawna gołąbek. Ja jednak zostałam nauczona, że gołąbki są z dodatkiem ryżu lub kaszy. A dzisiaj przedstawiam wam „gołąbki” pieczone w kapuście kiszonej.
1kg mięsa mielonego
1 jajko
2 cebule
3 łyżki bułki tartej
1/2 szkl. wody gazowanej
sól/pieprz
1 główka kapusty białej/włoskiej
700g kapusty kiszonej
1 liść laurowy
3 łyżki koncentratu pomidorowego
Kapustę obrać z wierzchnich liści, wyciąć kaczan, sparzyć. Delikatnie usunąć liście i ściąć ich grube części.
Do mięsa mielonego dodać drobniutko pokrojoną jedną cebulę, jajko,wodę, bułkę, sól i pieprz. Wszystko wyrobić. Mięso zawijamy w liście. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć połowę kapusty kiszonej, dodać pokrojoną cebule, pokruszony liść i koncentrat, wymieszać. Ułożyć gołąbki. Wszystko przykryć pozostałą kapustą. Piec w temperaturze 200 stopni w zamkniętym naczyniu przez 60 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywę, polać gołąbki wytworzonym sosem i kapustą z dołu naczynia. Piec jeszcze przez 20 minut. Pyszności 🙂 Smacznego