Gofry

Na specjalne życzenie mojego dziecka, niesamowicie chrupiące gofry. Bardzo długo szukałam dobrego przepisu i stwierdzam, że ten jest najlepszy. Do tego dodatki takie jak lubicie i jest pysznie. Małe rączki wybrały powidła truskawkowe. 

2 szkl. mleka
2 szkl. mąki pszennej
2 jajka / rozdzielone /
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru
kilka kropel aromatu waniliowego
6 łyżek oleju
Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka z cukrem ucieramy na puszystą masę, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko oraz aromat. Wszystko miksujemy na jednolitą gęstą masę, dodajemy olej. Ponownie miksujemy do połączenia. Na końcu delikatnie mieszamy z ubitą pianą z białek. Rozgrzewamy gofrownice, rozprowadzamy ciasto. Pieczemy około 5 minut, gofry muszą być rumiane i chrupiące. Pycha !

3 komentarze

  1. Jeśli tak zachwalasz ten przepis to musi być dobry wypróbuję go. W sumie od niedawna mam gofrownicę, dostałam dezala na urodziny od siostry i sprawdzam różne przepisy, które mi się nawinął. Tym, że zamiast truskawkowego dżemu użyję z czarnej porzeczki- wolę bardziej kwasne niż słodkie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *