Faworki

Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami, czas pomyśleć jak osłodzimy sobie ten dzień. Kilka dni temu podałam przepis na pączki, pyszne były. Dzisiaj mam dla Was przepis na faworki, chrust, chruściki. A jak w waszych domach nazywa się ten słodki przysmak ?

200g mąki pszennej
3 łyżki gęstej śmietany
3 żółtka
1 łyżka spirytusu lub octu
sól

do smażenia
2 kostki smalcu

Wszystkie produkty umieszczamy w misce i zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto na faworki należy dobrze wybić wałkiem lub kilka razy porządnie walnąć o blat. Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na 60 minut, po tym czasie należy je rozwałkować na bardzo cienki placek. Pokroić nożem na paski o szerokości około 3cm, każdy z pasków kroimy na odcinki o długości 10 lub 15cm. Pośrodku, każdego odcinka robimy nacięcie wzdłuż, około 4cm, przewijamy. Smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu, na złoty kolor. Odsączmy na ręczniku papierowym, ostudzone oprószamy cukrem pudrem. Uwielbiam.

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *