Fasolowa nasza ulubiona zupa. Kto powiedział, że fasolowa musi być na wędzonce ? Moja dzisiejsza fasolowa jest zrobiona na bardzo dużym antrykocie. Ma piękny kolor, smak a zapach roznosi się po całym domu. Osobiście uważam, że nie ma potrzeby jej ozdabiać natkami, marchewkami itp. To jest fasolowa 😉 Jest pysznie.
1 duży antrykot
2 marchewki
1 pietruszka
1/4 selera
3 ziela angielskie
2 liście laurowe
pieprz czarny ziarnisty ilość do wyboru
sól
0,5 kg fasoli suchej
3 ziemniaki
majeranek
3 ząbki czosnku
Fasole płuczemy i zalewamy czystą wodą, proponuje wlać więcej wody, żeby miała co pić, zostawiamy na noc. Rano wszystko przelewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Do drugiego garnka wkładamy mięso wlewamy wodę około 3 litrów. Doprowadzamy do wrzenia, musimy zebrać tzw. szumowiny. Teraz do czystego wywaru z mięsem dolewamy zagotowaną fasolę wraz z wodą w której się gotowała, dokładamy liście laurowe, ziele, pieprz i gotujemy około 2 godzin na wolnym ogniu. Po tym czasie wyjmujemy mięso i dokładamy warzywa oraz czosnek, solimy, gotujemy do miękkości fasoli. Pod koniec gotowania dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę, kiedy ziemniaki będą miękkie, doprawiamy czosnkiem przeciśniętym przez praskę i majerankiem roztartym w rękach. Smacznego