Duszona wątróbka wieprzowa

Duszona wątróbka wieprzowa ulubione danie mojego męża. Nigdy nie byłam fanką wątróbki, za to sosiku z duszenia jak najbardziej. I tu następuje podział tak tak jest podział, dla męża wątróbka, dla mnie sos i 1/2 bochenka chleba. Mamy obiad 😉

DSC08502
500g wątróbki wieprzowej
3 cebule
mąka pszenna
sól/pieprz
Wątróbkę myjemy, osuszamy, kroimy na plastry o szerokości około  1,5 cm. Obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z jednej i drugiej strony. Uwaga ! nie solimy bo będzie twarda. Przekładamy do garnka. Na patelnie po smażeniu dodajemy obraną i pokrojoną w piórka cebulę. Szklimy. Dodajemy do garnka z wątróbką. Podlewamy wodą około 1/4 wysokości garnka i dusimy około 15 minut. Od czasu do czasu mieszając. Na samych końcu doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z czym chcemy. U nas są to ziemniaki lub chleb. Musowo ogórek kiszony. A najlepsze to muskanie chleba w sosie. Pysznie
DSC08507

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *