Pręga wołowa to najlepsze mięso jakie istnieje. Oczywiście moim skromnym zdaniem. Dobrze uduszona jest po prostu cudowna. To mięso, które potrzebuje tylko soli, pieprzu i cebuli. Nic więcej. Dlatego dzisiaj proponuje wam duszoną pręgę wołową. Możecie ją podać z kaszą, ryżem, kluskami kładzionym czy śląskimi a nawet z pajdą chleba. Palce lizać 🙂
1kg pręgi wołowej
3 cebule
sól
pieprz
Pręgę myjemy, oczyszczamy i kroimy na kawałki gulaszowe. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Przekładamy do garnka. Cebulę kroimy w piórka i szklimy na patelni po smażeniu mięsa. Dokładamy do garnka z mięsem dolewamy wody na około 3/4 wysokości mięsa w garnku. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu do miękkości mięsa. Trwa to mniej więcej około 2 godzin. Podczas duszenia cebula się rozpadnie tworząc cudowny sos. U nas znika błyskawicznie 🙂 Smacznego