Teraz kiedy jest taki wybór cukinii, można stworzyć naprawdę kolorowe danie. Uwielbiam duszoną cukinie z dużą ilością cebuli i czosnku. Może stanowić dodatek do dań, jak również tworzyć samodzielny posiłek np. z makaronem, ryżem lub kaszą. Czego chcieć więcej.
1/2 cukinii żółtej
1/2 cukinii ciemno zielonej
1/2 cukinii jasnej
3 cebule cukrowe
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka czubricy zielonej
sól
pieprz
Cukinie myjemy i kroimy w półtalarki / 0,5cm /. Cebulę kroimy w piórka. Czosnek w plasterki. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i dodajemy pokrojone warzywa. Przesmażamy do zrumienienia dolnej warstwy, przyprawiamy solą, pieprzem i czubricą, mieszamy. Zmniejszamy ogień, przykrywamy pokrywką i dusimy około 10 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę zwiększamy ogień i smażymy do odparowania wody. Gotowe.