Drożdżówki z karobem i rodzynkami

To już moje drugie podejście do tych drożdżówek. Wczoraj zrobiłam je po raz pierwszy ale dziwnym trafem zamiast nastawić termoobieg włączyłam grilla. I co ? wyszły grillowane drożdżówki nawet całkiem całkiem ale … no właśnie. Dzisiaj podejście drugie. Są super ! z wierzchu chrupące a w środku mięciutkie. Do ciasta dodałam karob czyli mączkę z chleba świętojańskiego. To taki odpowiednik kakao tylko zdrowszy. Zawiera witaminy z grupy B, B1, B2, B3 a także A, E i D. Ma niską zawartość tłuszczu i kalorii dlatego też jest polecany w dietach. Ale moje drożdżówki nie są dietetyczne. Spróbujcie może i Wam zasmakuje.14g suchych drożdży
1 łyżeczka cukru
125ml ciepłej wody
Składniki mieszamy i odstawiamy na około 15 minut, żeby drożdże zaczęły pracować.

500g mąki pszennej
50g rozpuszczonego masła
125ml mleka
2 łyżeczki / kopiaste / karobu
50g cukru brązowego
szczypta soli
1 jajko
60g rodzynek
W rondelku rozpuszczamy masło i dolewamy mleko całość podgrzewamy. Ma być letnie. Do miski wsypujemy mąkę dodajemy karob, sól, cukier i rodzynki. Mieszamy. Następnie dodajemy zaczyn, letnie mleko z masłem i jajko. Zagniatamy ciasto / podsypujemy mąką / aż przestanie kleić się do rąk. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. To właśnie karob nadaje taki kolor.
Po tym czasie delikatnie zagniatamy, formujemy prostokąt, przecinamy na pół i każdą z połówek kroimy na 4 części. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia / około 40 minut / Pieczemy 20 do 25 minut w nagrzanym piekarniku w 190 stopniach. Termoobieg Uwaga ! nie pomylić z grillem 😉 Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *