Po raz kolejny biorę udział w wydarzeniu Ciasto na niedzielę, tym razem jest to drożdżówka ale nie byle jaka tylko bogato nadziana 😉 Jakkolwiek to brzmi. Moja drożdżówka jest tzw. odrywaną. Bogato nadziana dżemem truskawkowym własnoręcznie wyprodukowanym. A do tego cudownie pachnie. Pyszota
50g drożdży świeżych
60g cukru
1 szkl. ciepłego mleka
600g mąki pszennej
szczypta soli
1 jajko
50g masła roztopionego
aromat waniliowy/rumowy/
nadzienie – dżem, powidła, nutella
ponad to
1 jajko
1 łyżka wody
Kruszonka
50g mąki pszennej
25g cukru pudru
25g masła
W misce umieszczamy pokruszone drożdże zasypujemy łyżeczką cukru zalewamy 1/3 szkl. ciepłego / nie gorącego / mleka. Przykrywamy i odstawiamy na około 15 minut, żeby drożdże zaczęły pracować. Po tym czasie dodajemy cukier, mąkę, resztę mleka, mieszamy dodajemy sól, jajko, aromat i rozpuszczone ostudzone masło. Zaczynamy wyrabiać ciasto. Ciasto jest gotowe w momencie kiedy przestaje kleić się do rąk. W razie potrzeby podsypujemy mąką. Przykrywamy i odstawiamy do podwojenia objętości. Trwa to około godziny. Teraz ponownie zagniatamy ciasto dzielimy na równe części, w zależności jakiej wielkości chcemy mieć drożdżówki. Każdą z części spłaszczmy dajemy łyżeczkę nadzienia i porządnie sklejamy formując bułeczkę. Układamy na blasze lub tortownicy / wyłożonej papierem do pieczenia/ zachowując niewielki odstęp. Drożdżówki jeszcze urosną i połączą się ze sobą. Tak przygotowane bułeczki odstawiamy do kolejnego wyrośnięcia na około 30 minut.
W międzyczasie przygotujemy kruszonkę. Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder i dodajemy masło w temperaturze pokojowej. Wszystkie składniki rozkruszamy w palcach tworząc niewielkie zacierki. Gotową kruszonkę odstawiamy do lodówki. Po wyrośnieciu naszych bułek, roztrzepujemy jajko z łyżką wody i smarujemy każdą z bułeczek, na końcu posypujemy kruszonką. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 190 stopni i pieczemy 30 minut.
Szczerze powiem, że nie mogłam się doczekać jak ostygną. Do tego kawa, mleko, kakao co tylko chcecie 🙂 Smacznego
Za wspólne pieczenie dziękuje
Joanna
Angelika
Gosia
Dorota
Marzena
Joanna
Lidia
Andrzej
Bożena
Sylwia
Magdalena
Beata
Cudne bułeczki..mniam.dzięki za wspólne pieczenie.
ileeee kruszonki i za to własnie kocham drożdzowe ciasta 😉 pysznie wygląda, dzięki za wspólne pieczenie;-0
Lubię takie odrywane kuleczki, z pysznym nadzieniem, jeszcze ciepłe od piekarnika 🙂 Dzięki za wspólne pieczenie!
Bułeczki wspaniałe 🙂 dziękuję za wspólne wypiekanie 🙂 pozdrawiam 🙂
PIĘKNĄ DROŻDŻÓWKĘ UPIEKŁAŚ 🙂 dZIĘKUJĘ ZA WSPÓLNE WYPIEKANIE I POZDRAWIAM 🙂
Wspaniałe buły Iwonko, dziękuje za wspólne pyszne pieczenie 🙂
dziękuję za wspólne pieczenie 🙂
Wygląda jak stokrotka, a kruszonka kusi niesamowicie. Dziękuję za wspólne pieczenie
Bardzo smacznie wygląda!:)
rewelacja! dziękuję za wspólne pieczenie 🙂
Piękna drożdżówka 🙂