Nie ma nic lepszego niż dobre ciasto drożdżowe! Oczywiście z owocami i kruszonką. Niebo na talerzu ma przepis na takie właśnie drożdżowe. Sprawdziłam, jest super. Chyba wszyscy kochamy ciasta z owocami, teraz letnią porą mamy całą gamę owoców do wykorzystania. Moje ciasto jest z malinami, truskawkami i czereśniami. Coś pysznego, a jeszcze ta kruszonka, hmm. Polecam. Aaaa i jeszcze jedno, to ciasto z tych co się robi szybko i prosto.
ciasto
500 g mąki pszennej
40 g świeżych drożdży
250 ml mleka
3 łyżki masła
1 jajko
10 łyżek cukru
1/4 łyżeczka soli
kruszonka
100 g zimnego masła
100 g cukru
200 g mąki pszennej
owoce
garść malin
garść truskawek
garść czereśni
Mleko lekko podgrzewamy, drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru i dodajemy do mleka razem z 3 łyżkami mąki. Całość mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Około 15 minut. Masło rozpuszczamy, studzimy. Do miski wsypujemy pozostałą mąkę, dodajemy rozczyn, cukier, rozkłócone jajko, masło i sól. Zagniatamy elastyczne ciasto, które może kleić się do rąk. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do podwojenie objętości. Po tym czasie należy ciasto odgazować, czyli uderzyć pośrodku. Składniki na kruszonkę łączymy ze sobą i rozcieramy w palcach niewielkie zacierki, do czasu użycia trzymamy w lodówce. Blachę 22×27 wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, następnie wykładamy ciasto, które rozkładamy na całości blachy. Na wierzchu układamy mieszankę owoców, posypujemy kruszonką. Zostawiamy do ponownego wyrośnięcia, około 30 minut. Następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni, pieczemy 50 minut. Studzimy w uchylonym piekarniku, a potem na kratce. Smacznego.